Paginas

Handleiding voor het zelf maken van pagina's

Zelf pagina's maken...gewoon uitproberen en afkijken van anderen!!!

Werken met het content management systeem Pmwiki is relatief simpel, maar je moet het wel even leren. Het beste doe je dat door het zelf uit te proberen en zaken af te kijken uit andere pagina's. Om te beginnen hoef je maar een paar dingen te weten. Hieronder de belangrijkste zaken in een vijf stappenplan.
Let wel de nieuwspagina's op de site moeten berichten over wat iedereen in de familie zou moeten weten. De eigen pagina's van familieleden mag je geheel naar eigen goeddunken over wat dan ook invullen, maar van echte onleesbare onzin houdt natuurlijk niemand.
N.B. Deze handleiding wordt aangepast als verbetering kan leiden tot een betere manier van pagina's maken.
---> Laatste aanpassing: 02-04-2012. Deze betreft stap 1.

Stap 1: Klik op 'edit' in een door de webmasters aangemaakte Pagina voor familieleden
Vanwege het misbruik van onze site hebben we alle pagina's nu beveiligd. Het starten van een nieuwe pagina kan alleen nog via een verzoek aan de webmasters.
Met hun aanwijzingen moet je vervolgens verder met de 'edit' -knop in een door hen aangemaakte pagina.
De 'edit'-knop zit links onderaan elke pagina. Je komt dan in de editing of wel bewerkingsversie van de pagina of op pagina waar om een wachtwoord wordt gevraagd. Is dit laatste het geval, zoek dan even een andere familiepagina waar niet om een wachtwoord wordt gevraagd. Je kunt gewoon een andere opzoeken via de Sidebar rechts. Alle niet-Pagina's-familieleden op de site zijn beveiligd met een wachtwoord. Iedereen kan op deze wijze uiteindelijk bij meerdere familiepagina's in de bewerkingsversie komen na de klik op 'edit' .

Stap 2: Bekijk de editing (de mogelijkheden tot tekstbewerking in een) pagina
Kijken en afkijken hoe anderen het doen, kunnen we allemaal, en je mag zelfs meer doen om uit te proberen hoe het werkt. Alles wat je verandert, is meteen zichtbaar. Als je op 'edit' van deze Handleiding hebt geklikt dan zie allereerst dat deze pagina opgebouwd is uit een stuk vrij normaal uitziende tekst. Je kunt hieruit afleiden dat tekst maken, toevoegen, verwijderen of veranderen een peuleschil is.
Verder zijn buiten de bewerkte tekst zelf de volgende mogelijkheden van een editingpagina van belang:

  • Boven de bewerkte of te bewerken tekst of lege pagina bevindt zich een tekstbewerkingswerkbalkje.
    Dit werkt heel simpel. Je selecteert een stukje getypte tekst, druk op de gewenste knop in de werkbalk en dan wordt uitgevoerd wat de knop doet. Wat de knop doet, kun je in het Engels lezen als je er met de muis op gaat staan en de vormgeving van de knop laat het ook een beetje zien. De eerste knop laat bijvoorbeeld een schuine A zien en zal bij gebruik een stukje tekst schuin ofwel in italics weergeven'.
  • Meteen onder de editing-tekst bevinden zich enkele regels met vooral 'Save' = Opslaan
    (We bedoelen de regels: Summary:, Author:.... en de regel beginnend met Save enzovoort. Achter Autor: 'je naam' invullen.)
    Dat het Engelse 'Save' voor 'Opslaan' staat, weten we ondertussen allemaal wel. Dus op het moment dat je daarop klikt wordt alles wat je in de editing-tekst hebt gewijzigd opgeslagen. De knop 'Save and Edit' doet eigenlijk precies hetzelfde. 'Preview' geeft een voorvertoning van het resultaat van je wijzigingen en klikken op 'Cancel' houdt in dat je de aangebrachte wijzigingen niet opslaat. Op de overige regels hier gaan we nog niet in.
  • Onderaan de editingspagina vind je meer informatie over mogelijkheden om tekst te bewerken.
    Rode tekst hier zijn links naar meer informatie; ze zijn rood, zoals overal op de site. Alleen de links in de Sidebar (het menu links) zijn niet rood. De informatie is overal Engels maar er worden ook voorbeelden gegeven en dan wijst het zich toch wel vanzelf. En verder is en blijft het devies: gewoon uitproberen en vooral veel afkijken van anderen.

Stap 3: Maak een nieuwe pagina aan
In Stap 2 ging het over alles wat je nodig hebt om tekst te bewerken in een pagina., maar natuurlijk moet je eerst een nieuwe pagina hebben.

  • Naam van een nieuwe pagina tussen 4 haken plaatsen
    De pagina's van familieleden behoren allemaal tot eenzelfde groep pagina's die de naam 'Paginas' heeft gekregen. Een nieuwe pagina moet dus tot deze groep (in het Engels group) behoren en een eigen naam krijgen. Wat naam betreft neem je gewoon je eigen voornaam en die vul je aan met een cijfer. Je eerste pagina wordt dus 'voornaam1'. Bij een tweede tel je gewoon door.
    Een nieuwe pagina kun je overal op de editing-versie van een niet beveiligde familiepagina aanmaken in de vorm van een zogenaamde link. Gebruik hiervoor bij voorkeur de regel onder de onderste regel in de editingversie van een familiepagina.
    Voor de link moet je de groepsnaam en de eigen naam op de volgende wijze tussen de volgende dubbele haken[[Paginas/Voornaam1]]zetten. Gebruik deze en geen andere tekens, anders werkt het niet. Als je in de editing-versie van deze Handleiding kijkt, zul je zien dat wij voor en na de dubbele haken nog twee tekens hebben geplaatst maar dat is om de link niet te laten werken en om hier te laten zien hoe je de link moet maken.
    Meteen hierna klik je op 'Save'. De link met alleen je eigen Voornaam1 zal dan in de pagina in de kleur rood met een ? worden weergegeven.
  • Title van een nieuwe pagina maken in de editing-versie ervan
    Klik op de nieuwe link en je komt meteen in de editing-versie van je nieuwe pagina. Als eerste maak je direct een regel met de titel aan. Die ziet er als volgt uit(:Title Voornaam: onderwerp van mijn pagina:). Hierbij vul je dus altijd tussen(:Title ..... :)eerst je eigen 'Voornaam:' in, zodat iedereen kan zien, wie de pagina gemaakt heeft en achter de dubbele punt het onderwerp van je pagina.
    Onder de titel kun je vervolgens de tekst van je pagina maken. Je kunt die bijvoorbeeld ook eerst in Word maken en dan hier plakken.
  • Je voornaam invullen bij Author en de pagina opslaan in de editing-versie ervan'
    In de nieuwste versie van PMwiki en die gebruiken we, moet je je voornaam invullen bij Author:
    Vergeet dat niet anders kun je ook de volgende stap van opslaan niet zetten
    Als je vervolgens op 'Save' klikt, zul je zien dat de gemaakte titel voortaan bovenaan de pagina verschijnt en een link is geworden. Deze link wordt ook automatisch elders op de site in pagina's met overzichten ingevuld. Onder in de statusregel van je browser, zie de oorspronkelijke naam van de pagina ofwel de bestandsnaam. Die heb je nodig als je eventueel links tussen pagina's maakt.
    Onder de titel verschijnt de tekst die je eventueel al hebt gemaakt.
  • Verwijderen van oorspronkelijk gemaakte link en via overzichten je nieuwe pagina openen voor verdere bewerking
    Als je je eerste pagina hebt aangemaakt moet je daarna niet vergeten om terug te gaan naar de editingpagina waar je de link voor het eerst hebt aangemaakt en daar moet je de link en alleen die verwijderen.
    Je nieuwe pagina blijft echter altijd bereikbaar via de Sidebar ofwel het menu links door te klikken op 'Pagina's familieleden'. Je ziet daar een overzicht van gemaakte pagina's en de door jou gemaakte staat er nu bij en waarschijnlijk zelfs bovenaan. Ook op de Home-pagina van onze site vind je een overzicht van de laatste nieuwe pagina's. Je kunt via deze links verder aan de slag met de invulling van je pagina via 'edit' links onderin, als je dat nog niet hebt gedaan.

Stap 4: Voorbeelden bekijken en daarvan vooral goed afkijken
Twee pagina's als voorbeeld van het voorafgaande: Ad1 en Ad: Van ei tot volwassen zwaan, om eens te kijken. Klik bij elk van de pagina's links onderin ook eens op 'edit'. Bekijk met name de titels en de links naar in- en externe pagina's. En natuurlijk met welke tekens we de opmaak van de pagina hebben gerealiseerd. Klik ook eens op 'edit' van deze handleiding en bekijk de editing.

Stap 5: Afbeeldingen, geluid, multimediale elementen in pagina's en andere vragen
Het antwoord hierop is heel simpel: leg je wens en je bestanden aan ons per email voor. Wij zorgen er vervolgens voorlopig voor dat ze in je pagina worden opgenomen. Vragen die je mogelijk hebt, zullen we eveneens beantwoorden.
De makers van deze handleiding:

Deze links starten je emailprogramma op om een van ons een bericht te sturen.